Oud bankier Lionel ‘Paps’ Capriles heeft een heel bijzonder cadeau ter gelegenheid van zijn 77-ste verjaardag gekregen: een borstbeeld. In de lobby van de Maduro & Curiëls Bank in Punda werd hem dinsdag 31 augustus het borstbeeld overhandigd.

Hij ontving het beeld uit handen van een groepje leerlingen van het speciaal onderwijs op Curaçao. Het initiatief komt van enkele leerkrachten. Ze vroegen de in Almere woonachtige Antilliaanse kunstenaar, Patrick Mezas, het borstbeeld van Lionel Capriles te maken. “Lionel Capriles staat op het beeld heel statig, maar wel relaxt. En hij heeft een mooie Joodse, herkenbare neus.”

Pinkring
Het borstbeeld bevat verder kleine kenmerken die duidelijk maken dat het om Lionel Capriles gaat. “Zoals zijn pinkring, en een embleem van de bank. Ik weet zeker dat mensen langs kunnen lopen straks en hem een schouderklopje kunnen geven of even over zijn hoofd kunnen aaien. Daardoor gaat hij glanzen en wordt hij elk jaar een beetje mooier.” De kunstenaar heeft voor een bronzen beeld gekozen. “Het is hard en voor het gieten ook het beste materiaal. Over duizend jaar staat het nog op zijn plaats. Weer of geen weer, het roest niet. Hij kan hooguit een beetje oxideren en wat groenig worden. Maar stuk gaat hij niet.”

Geheimhouden
Lastig voor Mezas was dat hij het beeld moest maken aan de hand van foto’s, want Lionel Capriles is niet langsgeweest in het atelier. “Een aardige klus, maar ik ben honderd procent tevreden over het resultaat.” Hij moest het project waar hij aan werkte voor iedereen geheimhouden om te voorkomen dat Capriles al eerder op de hoogte zou zijn van het cadeau.Patrick-Mezaz-borstbeeld-Paps-by-RAM

Volgend jaar zal het beeld officieel onthuld worden in het nieuwe hoofdkantoor van de Maduro & Curiëls Bank op Curaçao.

(tekst: redactie Caribiana. Audio en foto’s RAM)