Tijdens een vraaggesprek met zangeres Izaline Calister over de Tumbakoning(in)-verkiezingen 2011 op Curaçao, wist RAM een primeur te krijgen voor Radio Nederland Wereldomroep betreft een project van de zangeres.

Vier februari is het dan zover: Curaçao kiest een nieuwe Tumbakoning of Tumbakoningin. Elk jaar trekt het feest zo’n tienduizend bezoekers. Zangeres Izaline Calister, die het festival in 2001 won, bewaart mooie herinneringen aan het Festival di Tumba. De zangeres baalt er van dat ze niet bij het festival op Curaçao aanwezig kan zijn. Een vriendin van haar, Niata Agusta, doet mee aan de Tumbakoningin-verkiezing. Live volgen via internet of de radio zal Calister echter niet doen. “Door het tijdsverschil is dat voor mij veel te laat. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik val in slaap.”

Tijdens het muzikale feest nemen lokale componisten, zangers en bands het tegen elkaar op om gekozen te worden tot de ‘rei’ of ‘reina di tumba’ – de koning of koningin van tumba. Elk jaar trekt het feest zo’n tienduizend bezoekers. Uit zeventig inschrijvingen zijn dertig geselecteerd die vanavond in de finale mogen optreden.

Scoop
Izaline Calister heeft voor 2011 een nieuwe theatertour gepland. “Met Julia Loco en Lilian Vieira. Het programma heet De Nomads en wordt een muzikale reis langs onze roots en verleden, maar ook over onze toekomst. Ik heb er ontzettend veel zin in.” Voor de Antillen en Aruba is Calister bezig met een kerstconcert. “Een speciaal concert, dat ik nog nooit gedaan heb. Echt winterwonderland, echt kerstgevoel.”

(niet vetgedrukte tekst: redactie Caribiana)

Ronald-Alejandro Muyden in gesprek met Izaline Calister