‘Je verleden beïnvloeden je heden en bepaal je toekomst’ dit is een uitspraak van de Amerikaanse psycholoog en televisiepresentator Dr. Phil. Deze uitspraak had Violet Roosberg extra inspiratie gegeven als vrijwilliger.

Roosberg is voorzitter van de werkgroep RK-viering in het Papiamentu in Zwolle. Om het jaar organiseert deze werkgroep een sociale conferentie om de bewustwording te stimuleren bij de inwoners van Zwolle. Gunter Zielinsky die ook deel uit maakt van deze groep kwam met het idee om de tv-documentaire ‘Het vergeten erfgoed van Oranje’ van regisseur en producent Ramdjan Abdoelrahman naar de Overijsselse stad te halen. Het is een documentaire die is opgebouwd uit getuigenissen en verhalen van Arubaanse, Boneriaanse en Curaçaose oorlogsveteranen over onder andere de rol van het Caribische gedeelte van het koninkrijk tijdens de Tweede Wereldomroep.

Een van de zeker vijfendertig aanwezigen, Marina Bonifacio van 75 jaar, was toentertijd negen jaar. ‘Ik kan me enkele zaken uit die tijd herinneren. Wij zagen en hoorden bijvoorbeeld geregeld gevechtsvliegtuigen over onze wijk Nòrt Sapaté vliegen.’ Bonifacio vertelt dat ze een broer had. Hij was een van de circa 3.000 dienstplichtige Antillianen die in die tijd als schutters opgeleid werden. Bonifacio vindt dan ook de keuze van de werkgroep dit jaar een goede. ‘Mooi dat er naast autochtone volwassenen ook allochtone jongeren aanwezig waren. Want bij deze groep valt me op dat ze weinig tot helemaal niets weten over de geschiedenis van Aruba en de voormalige Nederlandse Antillen.’ Documentaire.-Photo-by-RAM

Gastspreker van deze zaterdagmiddag, historicus James Schrils, vindt het jammer dat het vak geschiedenis überhaupt in het Koninkrijk der Nederlanden geen belangrijke rol meer heeft in het onderwijssysteem. Luister een eerder gemaakte bijdrage voor RTV ZOo met Schrils door RAM.

Violet Roosberg vindt de activiteit geslaagd. ‘Ongeveer negentig procent Antillianen plus Arubanen en circa tien procent andere etnische groepen zijn door deze documentaire meer te weten gekomen over de geschiedenis van Aruba en de voormalige Nederlandse Antillen. ’ Roosberg’s wijze woorden die zij toegevoegd had aan een lijstje dat ze aan het einde aan iedereen had mee gegeven is: ‘historia ta diariamente, skondí presente’. Een eigen Papiamentu equivalente uitspraak van haar op die van Dr. Phil.

Zwolle, zaterdag 29 oktober 2011. © RAM.