De toename van dodelijke slachtoffers in het Arubaanse verkeer is volgens Victor ‘Toko’ Winklaar, uitgever van The Media Group en hoofdredacteur van de Arubaanse ochtendkrant Awe Mainta, het gevolg van het rijden onder invloed en geen respect voor de verkeersregels.

Sulin S. F. Passial, productieleider van Caribbean Kids News, het jeugdjournaal van onder ander Curaçao, ziet ongeduld en te hard rijden als belangrijke oorzaak voor de verkeersdoden op Curaçao. Haar oplossing: zorg dat de geldigheid van het rijbewijs verkort wordt en verplicht bestuurders een opfriscursus autorijden te doen.

Vakbond
De pas opgerichte vakbond voor journalisten is voor beide gasten van het programma Sírkulo Bon Informá (Welingelichte Kringen) geen reden om lid te worden. Toko is behalve journalist ook werkgever. Hij ziet de nieuwe vakbond Curaçao Media Organization van ondermeer Lilo Sulvaran vooral als pressiegroep. En daar zit hij als werkgever niet op te wachten. Sulin vindt dat zo’n vakbond de kwaliteit van de Curaçaose en Arubaanse journalist moet bevorderen door bijvoorbeeld trainingen te geven.

Welingelichte Kringen/Sírkulo Bon Informá is het journalistenforum in het Nederlands en Papiamentu van Radio Nederland Wereldomroep vanuit Willemstad, Curaçao.

Mede-presentatie in het Papiamentu 23/12/2011: Ronald-Alejandro Muyden.